Categorieën
Knipsel - Paper cutout

Verknipt en Verscheurd II

Johanna Koerten - Knipkunst

De geschiedenis van de knipkunst is gaat terug tot in de derde eeuw voor Christus. De kunstvorm bestaat in China al van voor de uitvinding van het papier. Een legende vertelt dat keizer Wu (156-87 v.C.) zijn overleden, favoriete concubine, Dame Li, erg miste. Daarom gaf hij opdracht aan een magiër om een afbeelding te maken van Dame Li om op die manier zijn geliefde steeds bij zich te hebben. De magiër zou de afbeelding hebben geknipt uit een soort papier, gemaakt van hennep. (bron Museum voor de Knipkunst) Ook werden de kniptechnieken al toegepast op dun metaal, zijde of leer.
In Nederland hielden Anna Maria van Schurman, Elisabeth Rijberg en Johanna Koerten zich bezig met knipkunst. De waarde van een knipwerk in de 17e eeuw was aanzienlijk. Zo betaalde Keizer Leopold van Oostenrijk 4000 gulden voor een fijn knipwerk van Johanna Koerten. Een ongekend bedrag, vergeleken met de 1600 gulden die Rembrandt met moeite kreeg voor zijn schilderij de Nachtwacht.
Joanna Koerten groeide op in een doopsgezind milieu. Ze ontwikkelde zich tot een gerenommeerd knipkunstenares die zowel binnen de Republiek als daarbuiten de aandacht trok. Joanna excelleerde in ‘platwerk’, waarbij het papier wordt ingekerfd. Zij knipte portretten van beroemde tijdgenoten zoals tsaar Peter de Grote, Frederik keurvorst van Brandenburg, Johan de Witt en Willem III. De tsaar vereerde haar in 1697 met een bezoek in gezelschap van burgemeester Witsen, maar kocht niks.
Joanna Koerten stierf in 1715 en werd op 2 januari 1716 in de Oudezijds Kapel begraven. Bezoekers aan haar kabinet schreven hun naam in een bezoekersboek. Dit boek groeide in enkele tientallen jaren uit tot Koertens beroemd geworden stamboek. Daarin werden allerhande bijdragen bewaard: autografen, kalligrafieën, tekeningen en portretten. Na haar dood liet Adriaan Blok dit stamboek verder verfraaien. Ook na zijn dood, in 1726, konden bezoekers nog altijd bijdragen leveren. Dit blijkt uit een bericht van Pieter de la Rue uit 1735 over Maria van Arckel (gest. 1737), met wie hij in 1718 hertrouwd was. Talrijke kunstenaars (onder wie Gerard de Lairesse, Melchior de Hondecoeter en Nicolaas Verkolje), calligrafen (o.a. Jacob Gadelle, Maria Strick), dichters (o.a. David van Hoogstraten, Johannes Brandt), dichteressen (o.a. Gesine Brit en Katharina Lescailje) hebben een of meer bijdragen geleverd. Het bijzondere is dat zij ook op elkaars bijdragen reageerden.(bron: KNAW)

Door galeriedemeerse

In de tentoonstellingsruimte, verdeeld over twee etages naast de foyer laten wij je graag kennismaken met beeldende kunst in al haar verscheidenheid. Van schilder- en beeldhouwkunst, fotografie- en videokunst tot kunstinstallaties en bijzondere manifestaties. Een medewerker leidt je op verzoek graag rond door de tentoonstellingen. De galerie is bereikbaar via de Passage van Het Cultuurgebouw.

De galerie is geopend van do t/m za van 14:00-17:00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen en indien gewenst op afspraak.

Voor informatie over tentoonstellingen bij Galerie De Meerse aan het Raadhuisplein en Het Oude Raadhuis kun je contact opnemen met Ellen Witsen Elias, telefoon: 023-5563700.

Galerie De Meerse
Raadhuisplein 3
2132 TZ Hoofddorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s