Categorieën
Knipsel - Paper cutout Schaduwspel

Verknipt en Verscheurd II

Christian Boltanski Les Ombres 1989

‘Les ombres’ van de Franse kunstenaar Christian Boltanski bestaat uit 18 figuurtjes, gemaakt uit diverse materialen: o.m. karton, hout, kurk en tin. Ze zijn met ijzerdraad opgehangen aan een metalen frame dat rust op vier voeten van klei. Een ventilator laat de figuren zachtjes bewegen. Vijf projectoren beschijnen het geheel en veroorzaken een licht- en schaduwspel op de muren van de donkere ruimte. De figuurtjes zijn slechts 5 tot 25 cm groot, maar hebben soms enorme schaduwen. Er zijn skeletten, gehangenen, doodshoofden, gevallen engelen, en een man met een zeis, de personificatie van de dood, te zien. De figuurtjes doen kinderlijk naïef aan door hun vormen en door de eenvoudige materialen waarvan ze gemaakt zijn.

Boltanski’s werk gaat altijd over herinnering en verlies. Telkens terugkerende motieven zijn verwijzingen naar de kindertijd en naar de dood.
In ‘Les Ombres’ laat Boltanski een stukje theater zien. Hij toont een scène, het frame met figuren, evenals de effecten die hij hierop via de ventilator en de lampen toepast: beweging, vergroting, licht- en schaduwspel. (Bron: Van Abbe museum)

Door galeriedemeerse

In de tentoonstellingsruimte, verdeeld over twee etages naast de foyer laten wij je graag kennismaken met beeldende kunst in al haar verscheidenheid. Van schilder- en beeldhouwkunst, fotografie- en videokunst tot kunstinstallaties en bijzondere manifestaties. Een medewerker leidt je op verzoek graag rond door de tentoonstellingen. De galerie is bereikbaar via de Passage van Het Cultuurgebouw.

De galerie is geopend van do t/m za van 14:00-17:00 uur en voor, tijdens en na voorstellingen en indien gewenst op afspraak.

Voor informatie over tentoonstellingen bij Galerie De Meerse aan het Raadhuisplein en Het Oude Raadhuis kun je contact opnemen met Ellen Witsen Elias, telefoon: 023-5563700.

Galerie De Meerse
Raadhuisplein 3
2132 TZ Hoofddorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s